Yıllara Göre Kolonya fiyatları

Yıllara Göre Kolonya Fiyatları

Tüketim

Yazımızın İçerikleri

Yıllara Göre Ortalama Kolonya Fiyatları

Kolonya Nedir?

Kolonya; su, alkol (etil) ve limon, tütün ya da çiçek esansı gibi hoş koku veren malzemelerin karışımından elde edilen bir nevi parfümdür. Tüm zamanlarda en yaygın halde kullanılan tuvalet (Eau de Cologne) malzemesidir de aynı zamanda. İlk kez 1709 yılında İtalyan asıllı Giovanni Paolo Feminis tarafından Almanya Köln’de üretilmeye başlanmıştır.

 Derece Yönünden Kolonya Çeşitleri

Kolonyanın içindeki alkol oranı herkes tarafından kabul görmüş haliyle derece olarak adlandırılır. (Örneğin içki alkol miktarının hesaplanmasında kullanılan hacimce alkol kuralı uyarınca 60 derece, 70 derece için (%40), 80 derece için (%45) gibi.) piyasada en çok bulunanları 60, 70 ve 80 derece olarak adlandırılan çeşitleridir ve günümüz salgın hastalık döneminde en çok rağbet göreni 80 derece limon kolonyasıdır.

Kolonyanın Tarihçesi

Kolonya ilk geliştirildiği senelerde hali hazırda kullanım amacından farklı bir amaç için yani kozmetik amaçlı değil, tıbbi amaçlı olarak kullanılıyordur. O zamanlardaki formülü, portakal çiçeği, bergamot, biberiye ile limondan oluşan ve ferahlatıcı özelliği sebebiyle bir hayli rağbet görmekteydi. Sindirim sistemi hastalıklarında şeker üzerine damlatılıp alınmakta ya da şaraba karıştırılarak içilmekteydi. Kolonyadaki antiseptik özelliğinden dolayı ağız çalkalaması, yara temizliğinde de kullanılıyordu. Eklem ve kas ağrılarında da bir hayli etkili friksiyon solüsyonu olmaktaydı.

Uzun seneler boyunca tedavi amacıyla kullanıldıktan sonra 18. Yüzyılda (devrim yüzyılı) bir çığır açarak sınıf savaşının en keskin biçimde yaşandığı o yıllarda yükselen burjuva sınıfına karşı ağır ve pahalı parfümlerle bir arada anılan aristokrasinin yenik düşmesi üzerine ağır kokuların itibarı da azalmış olur. İşte bu zamanlar Eau de Cologne gibi hafif ve ferahlatıcı kokular saflık ve sadeliğin simgesi olur ve artık burjuvanın da gözdesi konumundadır.

Bunu Mutlaka Oku  Yıllara Göre Çay Fiyatları

Kolonyanın Üşüme (serinlik) Hissi Uyandırması

Herkesin bildiği haliyle vücudumuzda özellikle yumuşak deriye kolonya döküldükten sonra o bölgeye üflenmesi halinde üşüme hissi, daha doğrusu serinlik hissi uyanır.

Kolonyanın içinde bulunan alkolün hızla buharlaşması sonucunda alkolün içindeki moleküllerin de yapısı gereği çevrelerinden ısıyı çekmesi nedeniyle kolonya kullanan kişide bir serinlik hissi uyanır. Bu haliyle kolonya genelde ferahlamak için de yaygın olarak kullanılır. Yani özetle kolonya sürüldüğü yerdeki ısıyı çekerek vücut ısısını düşürür.

Bununla birlikte kolonyadaki keskin koku, bayılan insanlarda ayıltıcı etki yapar.

 https://www.eyupsabrituncer.com/kolonyalar

Kolonya Hakkında Pek Bilinmeyen Gerçekler

Bir efsaneye göre Macar Suyu olarak bilinir ve ilk kez bir keşiş tarafından Macaristan Kraliçesi Elizabeth için üretilmiştir. Bu koku kolonyanın atası olarak kabul edilir.

Floransa’da bulunan Santa Maria Manastırı rahibeleri tarafından aqua reginae adıyla 14. Yüzyıldan itibaren ürettikleri bu koku, bir iddiaya göre 17. Yüzyılda bir gezgin olarak orada bulunan İtalyan parfümcü Giovanni Paolo Feminis’in ilgisini çeker ve baş rahibeden formülü öğrenir.

Feminis Köln’e gelince içine bergamot, limon ve portakal esansı koyarak kolonya olarak adlandırdığımız kokuyu geliştirmiştir.

Kolonyaya önce Eau Admirable (hayranlık verici su), sonrasında ise Eau de Cologne (Köln Suyu) adını verir ve pazarlamasını yapar.

Köln’de 1799 ilk kez üretimi yapılan ve 4711 ismi verilen kolonya markasının üretimi halen günümüzde de yapılmaktadır.

Kolonya, ağzı kapalı ve güneşten uzak kaldığı sürece ortalama beş yıl bozulmaz.

Önerilmemekle birlikte evde kolonya yapmak için içki alkol miktarı hesaplamasında kullanılan hacimce alkol kuralına göre 45 ml’lik %100 etil alkol ile 40 veya 45 ml suyu çalkaladıktan sonra 10 veya 15 ml’lik limon esansı ilave ederek karıştırmak yeterlidir.

Bunu Mutlaka Oku  Yıllara Göre Doğalgaz Fiyatları

Bazen etil alkolden daha ucuz olması sebebiyle kolonyanın içine metil alkol suyu konulmaktadır. Ancak bu durumda kolonyanın içilmesi halinde görme yetisinin kaybına sebebiyet verilebilir. Aşırı tüketim de ise ölüm ile sonuçlanan vakalar yaşanabilir. 

Kolonya ülkemizde ikram ürünleri arasında ilk sıradadır. Zirveyi şeker ile birlikte paylaşmaktadır.

  1. Abdülhamid devrinin ilk zamanlarında kolonya Osmanlı topraklarına ithal edilmiştir.

1882’de yerli üretime geçilmiştir ve konuk ağırlama ritüelinin ilk adımı olan gül suyu ikramının yerini kolonya ikramı almıştır.

Ülkemizde Cumhuriyet’in kurulmasıyla birlikte sektörün lideri olarak kabul edilen markanın sahibi tarafından bir İstanbul seyahati sırasında esans satıcısından öğrendiği kolonya imalatı hem kendisinin hem ailesinin kaderini değiştirecek aynı zamanda ülkemizin bu alandaki ilerleyişinin simgesi haline gelecekti. Özellikle Ankara’da posta kutularına ve kapılara bırakılan broşürler sayesinde mağazada alışveriş yapma zorunluluğu olmaksızın bedelsiz olarak müşterilere hediye olarak sunulması kolonyanın tanıtımına büyük katkı yapmıştı.

YillaraGore.com takipte kalın.

Sağlıcakla kalın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir