Yıllara Göre Hükümlü Tutuklu Sayıları

Adalet ve Seçim

Yazımızın İçerikleri

Yıllara Göre Hükümlü ve Tutuklu Sayılarına Yönelik İstatistiksel Bilgiler

Hükümlü ve tutuklu kelimelerinin anlamlarını açıklamadan önce kısaca konuyu en başından özetlemekte fayda vardır.

Bir suçun işlenmesiyle suçu işleyen kişi “fail” olur.

Savcılık tarafından başlatılan soruşturma sonucunda failin tespit edilmesiyle birlikte ilgili kişi artık dosyanın “şüphelisi”dir.

Şüpheli hakkında devam eden soruşturma sonucunda savcılık tarafından takipsizlik (kovuşturmaya yer olmadığına dair karar) kararı verilerek şüphelinin şüphelilik durumu düşebilir ya da savcılık (iddia makamı) tarafından iddianame düzenlenmek suretiyle dosya ilgili ceza mahkemesine gönderilir.

Ceza mahkemesi tarafından iddianamenin kabul edilmesiyle birlikte şüpheli olarak dosyada yer alan kişi artık dosyanın sanığı konumundadır.

Sanık hakkında mahkemece yapılan yargılama sonucunda verilecek hüküm kesinleşeceği ana kadar ki sürede kişi sanık olarak anılır.

Mahkeme tarafından beraat kararı verildikten sonra kararın kesinleşmesiyle birlikte artık kişi sanık olmaz. Ancak mahkeme tarafından yürütülen kovuşturma sonunda bir ceza verilmesi verilen cezanın kesinleşmesi anına kadarki sürede kişi sanık olarak anılır.

Hükümözlü, kanunda yazılı olmamakla birlikte hakkında verilen mahkumiyet hükmü sonrasında tutuklu halde bulunduğu sürede kişi hükümözlüdür. Örneğin, kasten öldürme suçundan hakkında soruşturma aşaması devam eden bir kişi tutuklanmış olsun. Kişinin dava açılıncaya kadar ki hali şüpheli, mahkemece hüküm kuruluncaya kadar ki hali sanık. Tutukluluğu devam ediyorsa hüküm anından, kararın kesinleşeceği ana kadar ki hali hükümözle, kararın kesinleşmesiyle birlikte ise hükümlü konumunda olur.

Tutuklu Kimdir?

Tutuklu; hakkındaki hüküm kesinleşinceye kadar cezaevinde bulunan kişi tutuklu konumundadır. (hükümözlü kavramı üstte açıklanmıştı)

Hükümlü Kimdir?

Hükümlü; hakkında açılan dava sonucunda mahkeme tarafından kişi hakkında verilen kararın kesinleşmesiyle birlikte kişi artık hükümlü olur.

https://www.adalet.gov.tr/

Türkiye’de Tutuklu ve Hükümlülere İlişkin Bir Kısım İstatistikler

Türkiye hükümlü ve tutuklu halde bulunan erkeklerin toplam sayısı 48.758 iken 2018 yılı itibariyle bu rakam 270.000’e yaklaşmıştır. 2019 ve 2020 yıllarına ait istatistiklerin bakanlık tarafından henüz yayınlanmamış olması karşısında ve ancak artışı hızı dikkate alındığında bu sayıların 300.000’lere yaklaşacağı tahmin edilmektedir. Son çıkan yasa ile birlikte sayının günümüzde tam olarak kaçlara düştüğü ise henüz bilinmemektedir.

Bunu Mutlaka Oku  Yıllara Göre Cumhurbaşkanına Hakaret Suçu

Aşağıdaki istatistikler TÜİK tarafından yayınlanan istatistiklerin ve Adalet Bakanlığı tarafından yapılan bazı açıklamaların derlenmesi sonucunda oluşturulmuştur.

Yıllara Göre Cezaevlerinde Bulunan Toplam Hükümlü ve Tutuklu Sayısı

2007 yılı itibariyle ülkemizde toplam tutuklu ve hükümlü kişi sayısı 90.000’lerdeyken 2018’de bu rakamlar 265.000’lere yaklaşmıştır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu rakamların 2020 yılında 300.000’lere ulaşması beklenmekle birlikte son çıkan yasa ile sayı biraz düşmüştür.

Aşağıdaki grafikte 2007-2018 arasında cezaevlerinde bulunan toplam hükümlü ve tutuklu sayısını göresilirsiniz.

Yıllara Göre Cezaevlerinde Bulunan Toplam Hükümlü Sayısı

2007 yılı itibariyle ülkemizde toplam hükümlü kişi sayısı 38.000’lerdeyken 2018’de bu rakamlar 208.000’lere yaklaşmıştır.

Aşağıdaki grafikte 2007-2018 arasında cezaevlerinde bulunan toplam hükümlü sayısını görebilirsiniz.

Yıllara Göre Cezaevlerinde Bulunan Toplam Tutuklu Sayısı

2007 yılı itibariyle ülkemizde toplam tutuklu kişi sayısı 52.000’lerdeyken 2018’de bu rakamlar 55.000’ler düzeyindedir. Tutuklu sayısı hükümlü sayısına göre daha değişkendir.  

Aşağıdaki grafikte 2007-2018 arasında cezaevlerinde bulunan toplam tutuklu sayısını görebilirsiniz.

Türkiye’deki Cezaevi Sayıları

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifleri Genel Müdürlüğü tarafından bildirildiği haliyle; Türkiye’de halen 2020 Şubat sonu itibariyle

Kapalı ceza infaz kurumu: 265 adet

Müstakil açık ceza infaz kurumu: 76 adet

Çocuk Eğitimevi: 4 adet

Kadın kapalı ceza infaz kurumu: 9 adet

Kadın açık ceza infaz kurumu: 7 adet

Çocuk kapalı ceza infaz kurumu 7 adet

Olmak üzere toplamda 368 adet ceza infaz kurumu bulunmaktadır. Bu kurumların toplam kapasitesi ise 235.431 kişiliktir.

Suç oranlarının en aza indiği bir Dünya temennisi ile,

YillaraGore.com takipte kalın.

Sağlıcakla kalın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir